Dr. Onursal YILDIZ, Özel İlgin Tıp Merkezi’nde hizmet vermekteyim.
1993 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra, Elazığ’ın Maden ilçesinde göreve başladım. Daha sonra yine SSK ve Sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde görev aldım. 1997 yılından başlayarak, özel sektörde poliklinik ve Tıp Merkezi işletmecisi olarak yer almaya başladım.
Hayır. Açık yara olmadığı için idrarın temasına bağlı acı olmaz.
Hayır. Sünnet sonrasında ateş olursa, birkaç gün önce kaptığı bir mikroba bağlı ateşli bir hastalık geçiriyor olabilir. Ateş devam ederse, nedenini anlamak için çocuk uzmanına gösteriniz.
Evet. Sünnet sonrası derhal bez bağlanabiliyor.
Korkmayın, kaka ya da diğer bir pisliğin bulaşmasının hiçbir önemi yok. Yara, açıkta değil plastiğin altında olduğu için enfeksiyon riski bulunmuyor. Çocuğu suyun altına sokup yıkayabilirsiniz.
Hayır. Plastik klipsin kendi kendine çıkması ya da çocuğun çekerek çıkarması mümkün değil. Kıskacın çıkabilmesi için yan keski yardımı ile plastik kilitlerin kesilmesi gerekmektedir.
Hayır. Açıkta yara olmadığı için pansuman ya da diğer bir yara bakımı gerekmiyor.
Bu yöntemde herhangi bir yara bakımı gerekmediği ve çocuklar gündelik kıyafetlerini derhal giyebildiği için okula gitmesinde sakınca yok. Ancak, okul sırasında uzun süre aynı şekilde oturması, ya da arkadaşlarıyla şakalaşırken pipisine darbe alma ihtimali olduğu için çocuğun 1 hafta okula gitmemesini öneriyorum.
Bu yöntemle yapılan sünnetlerden sonra aynı gün banyo yapılabilir. Hatta denize dahi girebilir. Açıkta yara olmadığı için, suyun yaraya değmesi ve enfeksiyona yol açması mümkün değil.
Plastik klips yönteminde, sünnet derisi neşterle, yani steril bisturiyle kesiliyor. Lazer ya da koter kullanılmıyor.
Bu konu da kesin belirlenmiş standartlar ve yazılı kurallar bulunmuyor. Bu sebeple bu konu da vereceğim bilgiler 23 senelik sünnet tecrübelerimin sonucudur. Çocuğun yaşı ne olursa olsun, sünnete bakış açısı ve düşünce tarzı erişkinlerden farklıdır.
Plastik klips yöntemi ile yapılan sünnet öncesinde yapılması gerekli olan hiçbir hazırlık bulunmuyor. Çocuğun aç kalmasına gerek yok, aileler çocuklarını yedirip gelebilirler. Özel bir malzeme getirmelerine gerek yok.
Dikişli yöntemle yapılan toplu sünnetler önemli sağlık sorunlarına yol açıyor. Yüzlerce hatta kimi zaman binlerce çocuğu bir arada sünnet etmeye yetecek cerrahi sünnet aletlerini temin etmek mümkün değil.
Her cerrahi müdahalenin olduğu gibi sünnetin de kendisine göre bazı rizikolari bulunuyor. Kanama ve enfeksiyon, en sık görülen komplikasyonlar arasında. Ancak bu tür rizikolar, plastik klipsle yapılan sünnet sonrası nerdeyse hiç görülmüyor.
Sünnet, pek çok erkek çocuk için yaşamının ilk ve son ameliyatı oluyor. Bu derece önemli bir organa yapılan cerrahi müdahalenin muhakkak konunun uzmanına, mümkünse bir çocuk ürologuna yaptırılması gerekmektedir.
Sünnet derisinde darlık var ise (fimozis), sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, pipisi iltihaplanıp şişiyorsa (balanit), idrar yapma zorluğu var ise, idrar yollarında tıkanıklık var ise bu çocukların en kısa sürece sünnet yapılması gerekmektedir.
Sünnet, çocuk doğduğu günden bu yana her an yapılabilir. Bazı yaş gruplarında sünnet yaptırmanın sakıncalı olduğu söylense de bu konu da literatürde bir tane dahi bilimsel yayın bulunmamaktadır.
Sünnet işlemi tamamlandıktan sonra önemli bir süreç başlar: “sünnet sonrası süreç”. Ailelerin en önemli sorularından birisi “sünnet sonrası ne gibi sıkıntılarla karşılaşacağız” dır.
Sünnet, ailenin en kıymetli varlığına yapılacak önemli bir cerrahi müdahaledir. Sünnet aile ve çocukta bir hayli çok büyük bir strese yol açabilmektedir.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız